Zie je dat je kind worstelt met het leren van een vreemde taal in het voortgezet onderwijs? Dat is niet zo vreemd als je weet dat veel lesmethodes niet aansluiten bij de manier waarop beelddenkende kinderen leren. Voor hen is het leren van een taal als Engels, Frans of Duits vaak een bron van frustratie.
In het onderwijs wordt het leren van een vreemde taal vaak vanuit de basis opgebouwd. De basiselementen zijn werkwoordspelling, grammatica, tellen, klokkijken en woordenschat. Die zijn nodig om een taal te kunnen lezen, schrijven, luisteren en uiteindelijk spreken.
![](https://primary.jwwb.nl/public/u/s/m/temp-fbgnyunzopxufrovzsrk/pyramide-leren-van-een-vreemde-taal-high.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1921%2C924%2Cx0%2Cy18%2Csafe&width=659&height=317)
De specifieke problemen
- Voor beelddenkers voelt het leren van werkwoordspelling, grammatica, tellen en klokkijken vaak als het maken van een puzzel zonder voorbeeld. Ze krijgen allerlei losse stukjes aangeboden, maar zien niet hoe die samen een geheel vormen.
- Beelddenkers leren vanuit het geheel. Wanneer ze geen duidelijk beeld hebben van hoe alle losse vaardigheden samenhangen, wordt het lastig om te begrijpen hoe bijvoorbeeld werkwoordsvormen bijdragen aan het bouwen van een zin.
- Omdat de traditionele aanpak niet aansluit bij hun denkwijze, leidt dit vaak tot frustratie en een verlies aan zelfvertrouwen. Het plezier in leren verdwijnt.
Wat kun jij als ouder doen?
Het leren van een vreemde taal hoeft geen strijd te zijn. Met het juiste materiaal en een aanpak die aansluit bij de beelddenkende manier van leren, kun je je kind helpen om succeservaringen op te doen. Met hulpmiddelen zoals de TopDown kaarten van ANDERS LEREN VO krijgen beelddenkers overzicht en structuur. Kleurcoderingen maken duidelijk wat belangrijk is. Instructiefilmpjes leggen je uit hoe je het materiaal kunt gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor betere resultaten, maar ook voor meer zelfvertrouwen en plezier in leren.
Benieuwd hoe je je kind verder kunt helpen? Kijk op ANDERS LEREN VO voor speciaal ontwikkeld materiaal dat beelddenkers echt ondersteunt.
Reactie plaatsen
Reacties